Præsentation af: Demenscentret Pilehuset HC-afdelingen

Botilbuddets navn: Demenscentret Pilehuset, HC-afdelingen
Adresse: Bystævneparken 23
Tlf. nr.: hovednummer 38274290, telefonnummer til afdelingen: 38274014/38274205
Mailadresse til ledelsen af HC-afdelingen: Tine Krintel qc30@suf.kk.dk, Jytte Hansen mj47@suf.kk.dk

Om botilbuddet: Pile_2              

Duften af blomster hænger i luften og blomsterkasserne og bedene i haven prydes af mange forskellige farver. I pavillonen sidder nogle beboere og hygger med nogle medarbejdere, de peger og griner lidt af de glasfibergrise i fuld størrelse, som lige er blevet sat op på plænen. Når man træder ind af døren bliver man mødt med musik. Det er husets musiker Tore som giver koncert, så de fleste af de otte værelser på gangen er tomme, en enkelt har lukket døren, for der bor en beboer, som godt kan lide at sove længe. Over en sort og hvid-ternet kommode hænger en stor lilla glasplade hvor der ud for beboernes navne, står de aktiviteter ugen byder på. Ridning, svømning, musik, shoppeture i Pilestrædet, bowling og massage er nogle af de aktiviteter der går igen. Tavlen er fyldt med fotos fra fester og ferier, og der hænger opslag om ”vild med dans” og en stor pjece fra husets tre dages sommerfestival med besøg fra bl.a. ”Venter på far” og ”Keld og Hilda”. I køkkenet bliver der lavet mad, mens beboerne lytter til musikken fra Tore. Nogle sidder og vipper med tæerne, en synger lidt med og en tredje får massage undervejs og er næsten faldet i søvn. En beboer beder ham om at spille Rasmus Seebach, og da han slår tonerne an, kommer en af beboerne fra de 8 boliger ovenpå ned af trappen, som forbinder de to etager i boenheden. Hun vil også være med til koncerten. Døren ud til haven er åben, og der er en af beboerne, som går ud til de andre i pavillonen for at få en smøg. Om lidt er der frokost, og så skal der gøres klar til eftermiddagsturen senere ud til Korsbæk på Bakken.

Selvom det officielle navn nu er ændret til Huntingtons sygdom, hedder det i Pilehuset stadig HC-afdelingen efter ønske fra de nuværende beboere. Her bor 16 borgere med Huntingtons sygdom, fordelt med 8 boliger på hver etage. HC-afdelingen er en del af Pilehuset, som er et demenscenter i Københavns kommune med 126 borgere fordelt på forskellige afdelinger og med ca. 180 medarbejdere.

Værdigrundlag:Pile_15

I Pilehuset opfatter vi borgere, pårørende, ansatte og ledelse som en dynamisk helhed af personer, der er gensidigt afhængige af hinanden. Vi anerkender, at ethvert menneske har behov for at blive værdsat, forstået og behandlet som et selvstændigt individ med behov for at kommunikere og opleve udvikling, aktivitet, succes og glæde.

I Pilehuset arbejder vi ud fra Tom Kitwoods teori om personcentreret omsorg, hvor målsætningen er, at møde personen frem for demenssygdommen. Vi tager udgangspunkt i det enkelte menneskes perspektiv og fokuserer på ressourcerne og mulighederne frem for på sygdom og tab af færdigheder.

Vores vigtigste mål er at skabe en personcentreret, tryg og meningsfuld hverdag som giver højt velbefindende og fastholder beboerne i at være en del af livet og en person, der indgår i sociale sammenhænge. Målet er livskvalitet og dette opnås gennem opfyldelse af de fem grundlæggende psykologiske behov, behov for trøst, tilknytning, inklusion, identitet og meningsfuld beskæftigelse.

Vi anvender low arousal pædagogik, afledning og ro-givende metoder med det formål at mindske negativ affekt (vrede, angst, frustration) for beboerne, at minimere antallet af konflikter og at højne beboernes velbefindende.

Faciliteter i lejlighederne:Pile_7

Boligerne er 1-værelses lejligheder med eget køkken, entré, bad og toilet. Fra hver lejlighed er der udgang til en have eller en altan.

Fælles faciliteter:

Tilknyttet hver boenhed findes et hyggeligt køkkenalrum med køkken, sofaer, fjernsyn, spisestue og med adgang til have eller altan, hvor man kan ryge eller hygge udenfor i det gode vejr.

I huset er der blandt andet adgang til sanserum, kuglebad, et wellnessrum med spa, en bar med billardbord og en enarmet tyveknægt, et galleri, en ”byttecentral” hvor man altid kan finde noget at underholde sig med (blade, film, cd’er, spil), en sansehave med voliere, og flere have- og parkarealer. Vi laver ofte om på omgivelserne, så de passer til beboernes behov og ønsker og for at få lidt nye input.

Aktiviteter i huset for beboerne:

Vi lægger stor vægt på meningsfuld beskæftigelse og sørger for, at al handling altid tager udgangspunkt i beboernes Pile_6individuelle behov og ønsker. Alle er forskellige og det skal der tages højde for i hverdagen. Nogle sover længe, andre står tidligt op, nogle vil have mange aktiviteter, andre vil have ro, nogle trives bedst med en meget struktureret og fastlagt hverdag, andre vil hellere tage tingene som de kommer, og de forskelle skal der være plads til, så alle beboerne får et liv med høj livskvalitet.

Her er et udpluk af de aktiviteter, der foregår i Pilehuset:

Vi har dagligt åbent i butiksgaden ”Pilestrædet” hvor man henter varer til afdelingen i købmandsbutikken og i Schous Sæbehus. Man kan også drikke en sodavand eller øl i baren ”Rottehullet” eller købe varer i kiosken.

Musikeren Tore spiller koncerter på afdelingerne tre dage om ugen, og står desuden for korsang hver onsdag.

Vi afholder ”Vild med dans” hvor vi drikker drinks, får snacks og danser. Der er banko, fredagshygge, gudstjenester, brunch og kagebord i weekenderne, ligesom vi viser biograffilm i ”Bella bio” og serverer popcorn til.

Der er mulighed for både individuel træning og holdtræning ved en fysioterapeut, ligesom der altid er adgang til træningsfaciliteter. Som HS-borger har man desuden krav på vederlagsfri træning ved en fysioterapeut udefra. Vi har desuden en medarbejder, Mona Lisa, som giver massage en gang i ugen.

Derudover holder vi særlige arrangementer i løbet af året

  • Påskefrokost
  • En tre dages sommerfestival i stort cirkustelt med plads til 500 mennesker og med masser af musik (i år kommer ”Venter på far”, Keld og Hilda, Anne Herdorf, Kurt Ravn, ”Bamse-Jam” og ”Lune Larsen”), god mad og drikke.
  • Julekalender med daglige juleaktiviteter, såsom luciaoptog, julemarked, ”jagt på kravlenisser”, juletræsfest og morgennisseshow.
  • Nytårskur med lækker tre retters menu, underholdning og fyrværkeri om aftenen
  • Olympiade hvor vi dyster i sportslige discipliner og slutter dagen af med medaljeoverrækkelse og fest
  • Karneval hvor sambapiger kommer og danser for i flotte udklædninger.
  • I anledning af Tour de France, afholder vi Tour de Bystævneparken hver dag i tre uger, hvor vi konkurrerer om at cykle flest runder rundt i Bystævneparken på dobbeltcykler.

Vi får også besøg i huset af fodterapeut, frisør, besøgsvenner og besøgshunde.

Aktiviteter udenfor huset for beboerne:Pile_9

Særlige ugentlige aktiviteter for vores beboere på HC-afdelingen er ridning og svømning, da det mindsker mængden af ufrivillige bevægelser.

Daglige ture er ofte gåture i haven, cykelture eller en indkøbstur i de lokale butikker i Husum/Brønshøj.

Vi har tre blå mini-busser, som vi jævnligt tager på tur i. Her henover sommeren har vi haft mange ture til Bakken for at se det ny-etablerede ”Korsbæk”. Andre ture ud af huset kunne være: tur til Zoo, Tivoli, flyvergrillen, skovtur i Dyrehaven, strandture eller lign.

Vi tager også på ferie sammen med beboerne: Næste tur planlægger vi skal være en Gran Canaria tur, men vi har også tidligere været på Mallorca, Kreta, Madeira, Tenerife og i Thailand.

 

Om de nuværende beboere:

Der bor 4 mænd og 12 kvinder på HC-afdelingen.

Alderen spænder fra 34-76 år, med en gennemsnitsalder på 56 år.

Beboerne har i gennemsnit boet her i ca. 5 år.

Om de ansatte:
Personalet på HC-afdelingen er 12 dagvagter, 8 aftenvagter og 2 nattevagter, fordelt på følgende faggrupper: pædagoger, sosuhjælpere, sosuassistenter, og ergoterapeuter. Medarbejderne har i gennemsnit arbejdet på HC-afdelingen i 4,5 år. Derudover er der en personaleleder og en faglig leder, som har været i huset i henholdsvis 11 og 16 år.

Den bedste faglige indsats omkring beboerne kræver en tværfaglig indsats, så der er både sundhedsfaglige, pædagogiske og ergoterapeutfaglige kompetencer omkring hver enkelt beboer.

Vi har eget internt vikarkorps, så hvis der er behov for vikardækning pga. ferie eller sygdom hos det faste personale, er det som oftest vikarer, som kender beboerne og rutinerne i huset.

Der er desuden en række tværgående funktioner i Pilehuset, som HC-afdelingen også drager nytte af: sygeplejersker, en fysioterapeut, en psykolog, et kvalificeret køkkenpersonale med en økonoma og en kok i spidsen som kan lave lækre mellemmåltider og sætte fokus på ernæringen for beboere med HS, samt en musiker der står for musik og underholdning.

Vi er et hus som sætter fagligheden højt: vi afholder temadag hver 6. uge, hvor personalet får supervision, undervisning i relevante emner og faglig vejledning, og vi kvalitetssikrer vores arbejde med DCM-observationer (Tom Kitwoods metode Dementia Care Mapping), hvor man observerer beboernes velbefindende i løbet af dagens aktiviteter og i samspillet med personalet, for at få viden om hvad der virker for den enkelte beboer.

Vi har desuden et tæt samarbejde med Hukommelsesenheden på Rigshospitalet omkring medicineringen af vores beboere og deres fysiske og psykiske tilstand.

En refleksion over følgende spørgsmål, som en HS-ramt kunne stille:
“Hvad skal få mig til at vælge opskrivning til jeres botilbud frem for ethvert andet – og måske geografisk nærmere – plejecenter?”

Hvis man spurgte beboerne ville de svare, at Pilehuset er et dejligt sted at være – ikke mindst fordi personalet oprigtigt holder af og er interesseret i beboerne og sætter pris på den tid de tilbringer sammen. Flere af medarbejderne har været på afdelingen siden beboerne flyttede ind og har derfor stort kendskab til beboerne, ligesom vi også hele stræber efter at afprøve nye hjælpemidler, metoder og teorier til at udvikle vores arbejde og vores botilbud.

Vi kan se, at det gør en forskel at vi har en tværfaglig og personcentreret indsats, hvor vi – beboere, pårørende, personale og ledelse – hele tiden arbejder sammen om at skabe den bedste hverdag med masser af meningsfulde aktiviteter.

Evt. andre ting, I har lyst til at formidle om botilbuddet (frit slag):
Pilehuset er VISO-leverandører, hvilket betyder, at vi giver råd og vejledning til professionelle omkring HS-borgere i hele landet. Kontakt socialstyrelsen hvis du vil høre mere.

Vi sørger for, at man kan holde sig orienteret om det, der sker i huset. Vi har en nyhedsavis ”Pileposten” og arbejder desuden på at oprette vores egen interne TV-kanal, TV Bystævneparken.

Vi har desuden en række tilbud til pårørende, vi afholder jævnligt pårørendeaftener med faglige oplæg, og de pårørende inviteres til festlige lejligheder, arrangementer og madlavningsaftener sammen med beboerne. Huset har en demensfaglig rådgiver man er velkommen til at kontakte enten for at få individuel viden og vejledning eller mhp. at deltage i pårørendegrupper.

Læs eventuelt mere på vores hjemmeside www.demenscentret-pilehuset.dk