Person søges til DR-dokumentarudsendelse

Anders Agger er vært på DR2 programmet Agger Indefra. Han er kendt fra bla Sømanden og Juristen. Programmer, hvor han fulgte døende på hospice. Anders Agger er kendt for sin empatiske måde at lave tv på. Sin unikke måde at omgås og tale med folk på. Og sin evne til at tale lige ud af posen uden at støde folk.

Sammen vil vi gerne lave et program om gentest. Jeg lavede for et par år siden dokumentarprogrammet om Malou, som skulle testes for Huntingtons Sygdom. Det er nogenlunde samme proces, vi ønsker at lave. Anderledes er, at Anders Agger er vært på programmet, og vil være den, der stiller spørgsmål og er med undervejs.

Vi er meget opmærksomme på og bevidste om, hvor skrøbeligt og følsomt dette emne er. Derfor er de medvirkende også altid vigtigst for os. At de har det godt, at de føler, de bliver behandlet godt og etisk forsvarligt. Og så er vi ydmyge i vores tilgang. Samtidig er vi meget påpasselige med ikke at påvirke processen. Vi skal på ingen måde bevidst eller ubevidst presse nogen til at tage en test, fuldføre en test eller deltage, uden de selv vil det.

Vi ønsker at lave et program, som sætter fokus på gentest. På mulighederne, men også dilemmaerne. På udviklingen, men også på etikken. Det vil med andre ord sige, hvilke fordele og ulemper er der. Hvordan når man frem til, om man vil testes. Hvorfor vil man testes eller hvorfor vil man ikke. Kan man leve _uden_ den viden? Og kan man leve _med_ den. Uden chance for at tage den viden tilbage. Vil man vide det for at kunne tage stilling til om man vil have børn. Osv osv. Samtidig vil det også sætte fokus på sygdommen HS og være med til at nedbryde tabuer.

Vi ønsker at finde en, som er langt fremme i sine overvejelser om at blive testet for HS. En, som kan fortælle om overvejelserne for og imod. En, som vil tage os med til test og forløbet undervejs frem mod svaret. Fortælle om tvivl eller det modsatte, om overvejelser, dilemmaer, sorg, glæde. Og som tager os med i processen hele vejen – hvis man går hele vejen. Og når alt dette er sagt, er vi helt med på, at det er voldsomt at lukke os ind i en proces, som i den grad vil være livsændrende. Det er meget at bede om. For nogle kan det være selvterapeutisk at sætte ord på overfor andre, der ikke er nære. Men det handler om at mærke godt efter i maven. Jeg fortæller gerne meget mere om tankerne bag. Helt uforpligtende.Jeg træffes på 28547219. eller kamr@dr.dk.

I alt vil det dreje sig om ca 4 optagedage. Tak for jeres tid.

Mvh. Karina Mølgaard Rasmussen
Journalist og tilrettelægger, DR Danmark